be

Wiekenweg 10, 2387 Baarle - Hertog

Mijn Theeuwes
Schijndracht tijdig signaleren en behandelen

Schijndracht tijdig signaleren en behandelen

21 december 2020 Karin Bekkers
We zien onderweg verschillende bedrijven met een hoog aantal schijndrachtige dieren. Schijndracht is een aandoening die veel voorkomt in de melkgeitenhouderij. Met name duurmelkers zijn hier gevoelig voor. Wanneer een geit schijndrachtig is hoopt er steriel vocht op in de baarmoeder en is er tevens een geel lichaam aanwezig op de eierstokken.

Uit onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde en de Gezondheidsdienst voor Dieren uit 2017 bleek dat het aantal schijndrachtige dieren gemiddeld per jaar uit komt op 17%. Het is vooralsnog onbekend hoe schijndracht ontstaat maar wordt het meest gezien tijdens de dekperiode. Leeftijd , pariteit en genetische aanleg spelen een rol bij het schijndrachtig worden van geiten.

 

Het is belangrijk dat melkgeiten in de wintermaanden regelmatig gescand worden op schijndracht, met een maximale tussentijd van zes weken. Schijndrachtige dieren moeten vervolgens behandeld worden. De kans dat schijndracht terug komt na één behandeling is 45%. Daarom is het belangrijk om de behandeling in overleg met uw dierenarts nog eens te herhalen.

" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "