be

Wiekenweg 10, 2387 Baarle - Hertog

Mijn Theeuwes
Het belang van biest

Het belang van biest

21 december 2020 Guido Dirven
Het verstrekken van voldoende kwaliteitsbiest is essentieel voor de gezondheid, afweer en overleving van pasgeboren lammeren. Lammeren worden geboren zonder actieve antilichamen en zijn daarom zeer vatbaar voor infecties.

Biestvoeding is dè manier waarop pasgeboren lammeren passieve immuniteit binnen krijgen. Het vermogen van het lam om colostrale antilichamen op te nemen, is beperkt tot de eerste paar levensuren. De darmwand is tijdelijk permeabel, wat wil zeggen dat deze tijdelijk doorlaatbaar is om ervoor te zorgen dat biest direct kan worden opgenomen in de bloedbaan. De absorptie van  immunoglobulinen (IgG’s) begint onmiddellijk na de geboorte af te nemen en stopt volledig na ongeveer 24 uur. Aangezien IgG opname het meest efficiënt is in de eerste 4 levensuren, is het devies daarom biest zo snel als mogelijk toe te dienen. Buiten de V van Vlug zijn er nog 4 V’s die van toepassing zijn op biest. Vers, dit wel zeggen biest die hygiënische gewonnen/bereidt is. Indien er gebruik wordt gemaakt van koeienbiest verpak deze dan in kleine porties, zodat ze gemakkelijk te ontdooien zijn en niet te lang in de koeling staan. Vaak, voldoende porties biest verstrekken, zodat het lam genoeg biest binnenkrijgt, bij sondevoeding kan 1 keer voldoende zijn. Veel, minimaal 15% van het geboortegewicht moet het lam binnen de eerste 24 levensuren opnemen. Bij voeren van koeien- of geitenbiest betekend dit dus dat een lam van 3,5 kilo ruim 500 ml biest nodig heeft.  De laatste V, is die van Voedzaam, kwalitatief goede biest. Geiten- en koeienbiest is te controleren met een BRIX-meter. Wanneer u kunstbiest gebruikt is het belangrijk om goed  te kijken naar de adviesdosering.

 

Biest is dus cruciaal voor de activering van het immuunsysteem van het lam. Verder is een optimale samenstelling van biest belangrijk om te voldoen aan de voedingsbehoeften van het jonge dier. Colostrum dient als eerste energiebron voor het lam. Daarnaast is het ook laxerend met een aanzienlijk hoog vetgehalte (7-8%), wat de uitdrijving van meconium (darmpek) bevordert.

 

Naast geitenbiest en koeienbiest zijn er prima biestvervangers, zoals Theeuwes SuperStart Kunstbiest.  Deze bevat hoogwaardig colostrum, verkregen van de eerste melkbeurt van IBR-vrije, zonder antibiotica drooggezette koeien. Een speciale premix met betacaroteen en belangrijke vitaminen ondersteunen de opbouw van het immuunsysteem. Vitamine A-, D- en E worden in kunstbiest extra toegediend omdat deze beperkt zijn bij pasgeboren lammeren.  Het product bevat minimaal 25% IgG. Het product onderscheidt zich van andere kunstbiestsoorten op kwaliteit, oplosbaarheid en smaak!

 

Bij het verstrekken van koeien- of geitenbiest is het belangrijk om de kwaliteit van deze biest te meten. Dit kan met een refractometer welke een BRIX-waarde geeft van de biest. Biest welke een BRIX-waarde heeft die lager is dan 23 is van onvoldoende kwaliteit voor uw lammeren. Deze biest kunt u opwaarderen met Theeuwes Superstart Kunstbiest. Onderstaand schema geeft weer hoeveel Theeuwes Superstart Kunstbiest u toe moet voegen om wel aan een goede kwaliteit biest te komen. Van biest met een BRIX-waarde lager dan 20 dient u zich af te vragen of deze überhaupt wel gebruikt moet worden.

 

 

 

" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "